ممنوعیت فعالیت عمرانی در «قلعه جوق» فامنین

ساخت وبلاگ

به گزارش تیترشهر، اوایل سال ۹۲ ایزدی، مدیرکل سابق میراث فرهنگی اعلام کرده بود، «غار قلعه‌جوق در حومه شهر فامنین در لیست انتظار ثبت جهانی قرار دارد.» این غار در نزدیکی محوطه‌ی تاریخی "قلعه جوق" فامنین قرار دارد؛ محوطه‌ای که با کشف آثاری از دوره‌ی اشکانی و قرون میانه اسلامی قطعا ارزش بیشتری برای ثبت در فهرست میراث جهانی دارد.

اکنون اسماعیل رحمانی، باستان‌شناس با بیان این‌که آثار و مواد فرهنگی موجود در محوطه قلعه جوق معرف آثاری از دوره اشکانی تا قرون میانه اسلامی است، افزود: وجود حجم وسیعی از آثار در سطح گسترده‌ای از منطقه و همچنین وجود تنوع آثار و غنای تاریخی ـ باستان شناختی مجموعه باعث شده که به عنوان یکی از محوطه‌های اولویت‌دار اداره کل استان برای ساماندهی و انجام پژوهش‌های باستان شناسی از جمله تعیین عرصه، حریم و حریم دید و منظرمحوطه مد نظر قرار گرفته و برنامه‌ریزی برای آغاز پژوهش‌های مستمر انجام شود.

او افزود: این محوطه وسیع شامل، دخمه‌های دستکند صخره‌ای با پیچیدگی‌های معماری منحصر بفرد، محوطه استقراری، برج سنگی واقع در قسمت فوقانی صخره‌ها و گورستان تاریخی است.

رحمانی اهداف این برنامه را علاوه بر تعیین محدوده عرصه و حریم این محوطه تاریخی، دستیابی به نحوه ساختارهای استقرار آن بر اساس داده‌های باستان شناختی و همچنین ارزیابی و سنجش گسست‌ها و ارتباطات منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای اعلام کرد.

نصب دکل برق بر روی عرصه

این باستان‌شناس با اشاره به حفاری‌های غیرمجاز و کشاورزی، عبور راه روستایی قلعه جوق به روستای "راستگویان" از روی عرصه محوطه باستانی را از عوامل مخرب در این محوطه تاریخی دانست و در ادامه از نصب دکل‌های برق روی عرصه انتقاد کرد.

او با اشاره به این که عوامل طبیعی عمدتا از میزان تخریب و آسیب‌رسانی کمتری برخوردارند، گفت: ایجاد باغ و درختکاری در سده‌های اخیر در بخش میانی محوطه در قسمت «دربند دره» که بخش گسترده‌ای از محدوده استقراری به سمت گوردخمه را دربرگرفته است و شخم زمین‌های محوطه به صورت کشت دیم در بخش‌هایی از گورستان محوطه، باعث آسیب‌های جدی به این محوطه تاریخی شده است.

به گفته رحمانی، به دلیل ویژگی‌های منحصر به فرد سیمای بافت سنتی روستای قلعه جوق و پیوستگی فرهنگی و بافت معماری روستا و همچنین پیوند ساختار زمین‌شناسی ارتفاعات با محوطه تاریخی قلعه جوق با هدف جلوگیری از دخل و تصرف‌های احتمالی ضوابط حریم دید و منظر محوطه از محدوده روستای قلعه جوق تا محدوده روستای راستگویان در نظر گرفته شده است.

وی در ادامه هرگونه فعالیت عمرانی در محدوده حریم دید و منظر محوطه را منوط به تهیه طرح وتصویب سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دانست.

ممنوعیت فعالیت‌های کشاورزی

به گفته این باستان‌شناس بر اساس ضوابط حفاظتی عرصه پیشنهادی هرگونه فعالیت عمرانی، ساخت و ساز، خاکبرداری، تسطیح، کاشت درختان، کشاورزی، حفرچاه و کانال و موارد مشابه در این محدوده ممنوع است.

او همچنین ایجاد راه و جاده خاکی، ساخت و عبور هر گونه خطوط لوله، نفت، گاز، آب و برق و دکل مخابراتی در عرصه اثر را ممنوع اعلام کرد و گفت: برای حفظ منظر طبیعی و ویژگی‌های زیست محیطی اثر هرگونه فعالیت عمرانی، نصب دکل‌های مخابراتی،تغییرکاربری اراضی زراعی، از بین بردن یا تغییر مسیر آب‌های سطحی(نهر وچشمه) و نیز ساخت و ایجاد جاده و غیره باید با تهیه طرح و تصویب سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری باشد.

بیتوته کن...
ما را در سایت بیتوته کن دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : استخدام کار bytoote بازدید : 231 تاريخ : پنجشنبه 19 بهمن 1396 ساعت: 22:10

خبرنامه